Cum sa cumparati un covor
1. Rezumati-va la cele turcesti. Desi sunt disponibile si covoare iraniene, caucaziene si turcomane, acestea sunt deseori mai scumpe in Turcia decat in alte zone, datorita raritatii.
2. Verificati cat de stransa este tesatura, privind spatele covorului. Cu cat tesatura este mai stransa si nodul mai mic cu atat pretul creste. Umeziti o batista si frecati-o de covor, pentru a verifica rezistenta culorilor si examinati cu atentie sa vedeti daca prezinta carpeli.
3. Pentru a verifica daca matasea este sintetica, puneti un chibrit aprins pe margine. Matasea autentica nu ia foc usor, pe cand cea sintetica se incinge si produce un miros de chimicale.
Cald sau rece
Turcilor nu le place mancarea aburinda, de aceea majoritatea comenzilor vor veni calde - acesta ne fiind cel mai bun mod de a savura cartofi prajiti de exemplu ! Desi este posibil sa va ia comanda pentru mancare fierbinte cu un zambet ironic, aceasta va fi onorata cu amabilitate.
Putin cate putin
Pentru ca majoritatea turcilor savureaza o masa cu mai multe feluri in acelas timp - o meze - multe locante traditionale sau restaurante va vor aduce la masa toate produsele comandate, simultan. Daca doriti sa savurati mai multe feluri de mancare in stil occidental, cel mai bine este sa le comandati pe fiecare in parte.
Obiceiul Turcesc

Prepararea si servirea ceaiului continua sa fie un capitol la care sexele sunt separate.
Acasa, femeile controleaza bucataria. Barbatul nu ar patrunde niciodata in acest spatiu dedicat femeii pentru as prepara singur ceaiul.
Pe de alta parte, cafenelele sunt domeniul barbatului, detinute si conduse doar de barbati, iar aceasta ocupatie, prin excelenta traditionala, este motiv de mandrie.
Info Turcia

Turcia, tara in S-E Europei, si S-V Asiei, invecinata la N-V cu Bulgaria si Grecia, la nord cu Marea Neagra, la N-E cu Georgia si Armenia, in E cu Iranul, in S Iraq, Siria, Marea Mediterana, iar in V cu Marea Egee. Capitala este Ankara . 

 

Turcia reprezinta un remarcabil teritoriu de trecere intre Europa si Asia, aceasta tara reflectand ambele indentitati.Partea vestica, acolo unde se afla orasele Istanbul, Izmir si Antalya, este mai bogata si mai dens populata, fiind situata la granita cu Europa si avand iesire la Marea Mediterana. Cealalta parte, spre est, incepand cu Ankara, cu zonele de stepa aspre si apasatoare ale Anatoliei, evidentiaza mai mult mostenirea asiatica a Turciei. Cei mai multi vizitatori se indreapta catre partea vestica a tarii, atrasi de magia legendara a Istanbului si de coasta cea mai lunga si curata a Mediteranei. Estul Turciei pare rupt din alta poveste, fiind mai potrivit pentru cei cu spirit de aventura, decat pentru cei care iubesc plaja. Una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri pentru vizitatorul neinitiat o reprezinta mancarea si bautura excelente la preturi accesibile, dar si demnitatea turcilor. Atat estul cat si vestul Turciei ofera o bogatie de vestigii antice aflate la limta excesului, de la santiere arheologice cu ruine datand din Epoca de Piatra si din perioada hititilor, la orase grecesti, romane si monumente bizantine, sau cele apartinand selgiucizilor sau otomanilor. Multe dintre acestea sunt situate in zone magnifice. Minuni naturale sunt peste tot – pesteri, cascade, canioane, vulcani, lacuri si izvoare, alaturi de unul dintre cele mai fascinante peisaje din lume.  Turcia zilelor noastre este o tara cu o suprafata de 779.452 km ; de sase ori mai mare decat cea a Greciei, dar avand un umar de locuitori pe kilometru patrat.Populatia este estimata la aproximativ 69 de milioane de locuitori.  

Clima 

Zonele depresionate fertile ale coastei contrasteaza puternic interiorul muntos, ceea ce poate duce la enorme variatii de temperatura sezoniere. In est, temperaturile din timpul iernii pot cobori pana la -40 gr.C, iar zapada acopera pamantul timp de 120 de zile/an, in timp ce in zonele de pe coasta Marii Egee au ierni blande si ploioase, iar vara, temperaturi medii de aproximativ 35 gr.c. Ploi mai abundente se inregistreaza de-a lungul coastei Marii Negre. Exista multi vulcani mari in Turcia, in afara celui de pe Muntele Ararat care este cel mai inalt, dar se stie ca niciunul dintre ei nu ar fi activ.Lacurile si raurile cu mult mai multe decat oriunde altundeva in zona. Lacul Van- cel mai mare. Turcia se mai mandreste cu cu izvoarele fluviilor Dicle( Tigru) de 1900 km lungime si Firat (Eufrat)cu o lungime de 2800 km.  

Istorie 

Imperiul Otoman   1326 – 1922 Otomanii au fost la inceput un mic trib de turci nomazi si au ajuns sa fie forta care a distrus Imperiul Bizantin. Numele de otoman, osmanli in turca provine de la primul lor conducator Osman Gazi. Prima lor capitala a fost la Bursa in 1326 insa expansiunea lor a fost puternic incetinita cand mongolii condusi de Tamerlan au navalit din Asia Centrala. Si-au revenit, si, sub conducerea Sultanului Mehmet (Mahomed) al-II-lea au ocupat Constantinopolul. Orasul se raface dupa asedierea lui iar in 1470 s-a construit Topkapi Sarayi (Palatul Topkapi) care a devenit noua resedinta imperiala si a incheiat constructia imensei Fatih Camii, Moscheea Cuceritorului, primul complex de moschei de acest fel.De asemenea, Mehmet a reepopulat orasul, aduncand turci, greci, armeni,si evrei spanioli.Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, Istanbulul, asa cum il numeau acum turcii, a devenit capitala prospera a unui imperiu.  

Politica 

Oricine ar fi fost acela care a inventat fraza « o saptamana inseamna timp indelungat in politica », ar fi putut foarte bine sa se refere la Turcia. Aceasta tara a avut 59 de guverne, de la fondarea republicii in anul 1923. Coalitiile au reprezentat o caracteristica importanta a sistemului politic turcesc, dar, multe dintre ele au avut fundatii slabe, care s-au prabusit repede. 
 
< Precedent

Rezervari Online

    super oferte pentru Early Booking !!!
Vizitati Alanya.ro
Vizitati Belek.ro
Vizitati Marmaris.ro
Vizitati Kemer.com.ro
 

Online

     Topindex.ro - Director web